Als jij groeit, groeit jouw ministerie ook. Daarom is het belangrijk dat jij je als medewerker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid of Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijft ontwikkelen. Zo haal je het meeste uit jouw unieke talenten. Op deze pagina lees je over het specifieke leer- en ontwikkelaanbod voor de medewerkers van deze ministeries, gericht op de organisatiedoelen en funcieprofielen binnen deze ministeries.
Hoe pak je praktijkgericht werken aan? Welke methoden kun je hiervoor inzetten? Heerst er een verborgen leider in jou en vind je het lastig die eigenschappen in te zetten? Wil je alles weten over vitaal werken of kunstmatige intelligentie? Op deze en veel andere onderwerpen kun jij je ontwikkelen. Hoe dat werkt? Dat lees je hier.
Het Opleidingspaspoort
Alle leeractiviteiten die jij als OCW’er, SZW’er of VWS’er kunt volgen, krijg je aangeboden in een persoonlijke online omgeving: het Opleidingspaspoort. Het aanbod dat je hier vindt sluit onder andere aan op een viertal organisatiedoelen van OCW, SZW en VWS (zie de thema's) en valt onder een centrale financiering van de drie ministeries.
Overleg even met je leidinggevende voordat je je inschrijft en lees de gebruikers- en annuleringsvoorwaarden goed. Die vind je onderaan elke cursusbeschrijving in het Opleidingspaspoort.
Het leer- en ontwikkelaanbod bestaat enerzijds uit trajecten die zich richten op opgavegericht werken en talentontwikkeling en anderzijds richt het zich op kennis en vaardigheden. Het bestaat uit verschillende werkvormen en wordt actueel gehouden. We maken binnen dit aanbod een onderscheid tussen verschillende thema’s en functiegroepen (ontwikkelpaden).
De thema's
Binnen het thema Diversiteit en Inclusie (D&I) helpen we je om op een inclusieve manier te denken en te handelen. Hoe communiceer je verbindend? En hoe ga je om met vooroordelen op het werk? Cursussen die hierover gaan en meer vind je binnen het thema D&I.
Binnen het thema Grenzeloos en Innovatief Samenwerken (GIS) vind je verschillende cursussen waarmee je jouw ‘ambtelijk vakmanschap’ kunt ontwikkelen en ‘opgavegericht’ leert samenwerken. De masterclass van Buiten naar Binnen en de cursussen Design Thinking en AI & Big Data zijn hier voorbeelden van.
Je vindt ook bij het ontwikkelpad Beleid cursussen specifiek voor beleidsmedewerkers.
Het thema Leiderschap helpt leidinggevenden bij het aansturen van hun medewerkers. Je leert bijvoorbeeld over hoe je op een goede manier kunt werken aan de opdrachten van het team, de afdeling of andere delen van de organisatie. De cursus Oriënteren op leidinggeven is er voor medewerkers die de ambitie hebben om leidinggevende te worden.
Je vindt ook bij de andere thema’s cursussen specifiek voor leidinggevenden.
Een goede vitaliteit zorgt voor een gezond en prettig leven. Je vindt meer informatie hierover op het platform Vitaal Rijk. In lijn met het rijksbrede uitgangspunt om de vitaliteit, het werkvermogen en de inzetbaarheid van alle medewerkers te bevorderen, biedt het Leer- en Ontwikkelplein hier een groot aantal activiteiten voor. Deze activiteiten, bestaande uit teamtrajecten, workshops en lezingen, richten zich op het versterken van de 4 dimensies van vitaliteit:
Fysieke vitaliteit: over de mate waarin je lichaam de energie heeft om optimaal te functioneren (zoals voldoende beweging, gezond eten, rust en ontspanning).
Mentale vitaliteit: over de mate waarin je je cognitieve vaardigheden kunt inzetten, bijvoorbeeld zodat je op hectische momenten goed kunt handelen (zoals stressbestendigheid, flexibiliteit en veerkracht).
Sociaal emotionele vitaliteit: over de mate waarin je met emoties kunt omgaan en zaken kunt relativeren, maar ook de sociale steun die je krijgt van collega’s, familie en vrienden.
Zingeving: over de mate waarin je je bezighoudt met factoren die je leven betekenis en meerwaarde geven. Zaken waar je innerlijke motivatie, inspiratie, voldoening en plezier uit kunt putten.
Het Opleidingspaspoort presenteert hetzelfde aanbod ook op basis van bepaalde functiegroepen (ontwikkelpaden). Zo zie je in één klap in onderstaande kanalen van het Opleidingspaspoort welke cursussen jij kunt volgen ter ontwikkeling van jouw profiel.